
Rakun
újrahasznosítható kajadobozok
Fenntarthatósági
Index
„Nem az a legnagyobb vaszizdasz, hogy gatyába rázták és modernizálták a klasszikus ételhordó műfaját, hanem hogy azt a körforgásos gazdasági modell részének képzelik el” – írtuk a Rakunról 2021 februárjában a Forbes.hu-n. A Rakun acéldobozai akkor tizenöt étteremben voltak ott, azóta az elfogadóhelyek száma százegyre nőtt, a dobozoké pedig négyezerre. A rendszer lényege, hogy dobozonként ötszáz forint havidíjért cserébe a partneréttermekből akár ezerszer újrahasználható, elviteles dobozokba kérhetjük az ételt, majd ha a dobozt elöblítve bármelyik Rakun-partnerhez visszavisszük a következő rendelésnél, nem kell fizetnünk az egyszer használatos műanyagért – így szemét sem keletkezik.
A Felelős Gasztrohős Alapítványt létrehozó Horvátth Sarolta és Varga Judit olyan éttermekbe juttatta be a Rakunt, mint a Fruccola, a Púder, a Dobrumba és a Pingrumba. „Szeretnénk irodaházakba is bekerülni. Az ottani kukák tele vannak a kantinból elvitt egyszer használatos dobozokkal” – mondja Horvátth. Gyorsan növekednek, pedig dobozaik használatához megfelelő elkötelezettség is kell. Két év múlva már ötször ennyi partnerrel akarnak együttműködni.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.