Kék Erdő Alapítvány

Szenzoroskert

7.2 FFI Forbes
Fenntarthatósági
Index

Ami nem működött steril fejlesztő környezetben négy fal között, az működött a természetben – ez volt az alapélménye a Kék Erdő Alapítványt létrehozó Hornyák Mariann-nak és szenzoros feldolgozási zavarral (SPD) élő fiának. (Az SPD neurológiai probléma, az ezzel élő gyerekek nehezen dolgozza fel az érzékszerveken keresztül érkező információkat, nehéz ennek megfelelően cselekednie, emiatt ügyetlenség, viselkedési zavar, szorongás, depresszió, iskolai kudarc jelentkezhet náluk.)

„Angliából hazatérve a fiam és vele együtt valamiért az egész életünk összeomlott” – mondja Hornyák. Kutatni kezdte az okokat, mivel még a fejlesztőszobák sem segítettek nekik. „Amikor viszont szabadban volt, minden működött.” Így született meg a Szenzoroskert ötlete. A Debrecen melletti Bánkon 2020-ban, fenntarthatósági szempontok figyelembevételével kialakított kertben a speciális igényű gyerekek az önfejlesztésükre koncentrálhatnak. Veteményezés közben nemcsak magukhoz, de a természethez is közelebb kerülnek, ezt az alapítvány munkatársai rendszeres ökotudatos oktatással segítik.

„Több szülővel felfedeztük, hogy a gyerekeket érő kapitalista zaj mennyire eltorzítja a kapcsolatukat a természettel” – mondja Hornyák Mariann. A veteményes kertben egyebek mellett bazsalikomot, zsályát, újhagymát, céklát és málnát termesztenek. Ezeket a foglalkozásaikon használják fel, valamint kapnak belőlük szülők, munkatársaik és önkénteseik is. Vannak gyerekek, akiket szüleik Budapestről visznek a Hajdúságba a foglalkozásokra.