Hiába a világhírű márkanév, a kereskedelmi háború miatt egy évre bezárják a legnagyobb lepárlójukat.
Mi történt? A Jim Beam bourbon gyártója bejelentette, hogy 2026 egészére felfüggeszti a termelést fő kentuckyi lepárlójában, számol be a BBC. A vállalat szerint a leállás lehetőséget ad arra, hogy fejlesztéseket hajtsanak végre az üzemben, miközben a termelési volumeneket a várható kereslethez igazítják. A létesítmény bezárása nem érinti a látogatóközpontot, illetve a cég más kentuckyi üzemei – köztük egy másik lepárló, valamint palackozóüzemek és raktárak – továbbra is működnek.
Régiós helyzet. A japán tulajdonú Suntory Global Spirits közölte: egyeztetnek a munkavállalók szakszervezetével arról, miként foglalkoztatják az érintett dolgozókat a szünet idején. Az ágazat helyzetét nehezíti, hogy Kentucky államban rekordmennyiségű, több mint 16 millió hordó bourbon halmozódott fel, amely jelentős adóterhet ró a gyártókra.
Háttér. A döntésben a globális bizonytalanság is szerepet játszik: az amerikai szeszipart érzékenyen érintették a Donald Trump által bevezetett vámok és az ezekre adott nemzetközi válaszlépések. A kereskedelmi feszültségek, valamint a kanadai tartományok korábbi bojkottjai visszafogták az exportpiacokra építő növekedést, ami újragondolásra kényszeríti a bourbonipar szereplőit.