A napfényes kertben állandó a piknikhangulat: gyerekek futkároznak, a szülők egy kávé mellett beszélgetnek, pár lépésre pedig üzleti megbeszélés zajlik. Az idén tizenöt éves Villa Bagatelle-ben megfér a hagyományos pékség, a bisztró és a butikhotel is. Szoros kapcsolatok köttetnek itt: a látogatók többsége törzsvendég, és a kollégák jó része a kezdetektől erősíti a csapatot.
A Bagatelle története 2010-ben indult, ekkor vásárolta meg Albrecht Wirtz és felesége, Ágnes a villaépületet a Királyhágó tér sarkán. A tulajdonosok ide álmodták meg a kávézót és Brótpékséget, kézműves szemlélettel, kovászos kenyérrel és hagyományos receptekkel.
Azóta a Villa Bagatelle a környék ikonikus találkozóhelyévé vált, és egyre bővült: 2012-ben nyílt meg a második Bagatelle kávézó és pékség a MOM Parkban, majd 2020-ban a Garden House butikhotel.
„A Bagatelle-ből mégsem lett, nem is lesz franchise. Nekünk létkérdés a személyesség megtartása, ahogyan a fenntarthatóság is” – emeli ki Albrecht Wirtz.
Utóbbi nemcsak a prémium alapanyagokban, hanem a munkamódszerben is testet ölt. Műhelyükben a pékek éjszaka sütik a kenyeret, kézzel készülnek a termékek, mint a gépek kora előtt. Hagyományos eljárásokkal dolgoznak: mesterséges adalékanyagok nélkül, kovászolással, hosszú kelesztéssel.
„A kenyereink és a péksütemények természetes, magas minőségű alapanyagokból készülnek, míg a lisztet hazai és osztrák malmok őrlik. Vannak mentes és vegán termékeink, de a fő irányt továbbra is a klasszikus kedvencek adják” – teszi hozzá az ügyvezető, Sipos Aranka.
A villa, ami köré közösség épült
A pékség fölötti bisztró terasza a villásreggelik és a munka utáni koccintások helyszíne. Brunchhelynek indult, nem véletlenül választotta 2023-ban a Dining Guide a legjobb reggelizőnek. Ma viszont már ebédre is vár, könnyű fogásokkal, szezonális ajánlatokkal és à la minute desszertekkel.
A Villa legfiatalabb része pedig a festményekkel díszített, kertre néző Garden House butik hotel, amely hat szobával és nemzetközi vendégkörrel büszkélkedhet. Sokan szinte hazajárnak ebbe az idilli környezetbe. A hírességek közül pedig a néhai Jane Goodall is megfordult itt.
„A Bagatelle szíve a közösség: a Villába betérők 70 százaléka törzsvendég. Gyakran már a rendelésüket is fejből tudjuk” – nevet a tulajdonos.
Wirtzék számára ugyanakkor a kollégák jólléte éppen olyan fontos, mint a vendégeké: tudják, hogy a minőség kulcsa az elégedett csapat. Nem véletlen, hogy a pékségben dolgozók közül sokan a kezdetektől velük vannak. A személyzet pihenését segíti a kiszámítható munkaidő, a kora esti zárás, ahogyan a közös tradíciók is.
„Karácsonyi hajrá idején is megállunk egy rövid időre, koccintunk, Ágnes elmond egy mesét, és egy picit megpihenünk” – mondja Sipos Aranka. A Brótpékség karácsonyfájára ilyenkor mézeskalács szívek kerülnek, amivel a tulajdonosok által életre hívott Világszép Gyermekvédelmi Alapítványt támogathatják a vendégek.
A jótékonyság azonban itt nem pusztán ünnepi gesztus: egész évben foglalkoznak az állami gondozott gyerekekkel, akiket bármikor támogathatunk egy kávé vagy tortaszelet árával. Ezért lett a Bagatelle a budaiak kedvence: a brand tizenöt éve következetes értékrenddel működik, és ezt a tartást viszi tovább a jövőbe is. (X)